Gezond winterslaatje met gebakken ricotta

Om het jaar goed te beginnen, wordt het eerste recept op Skinny & spicy een maaltijdsalade. Gezond, licht en toch hemels lekker. Een topcombinatie dus. Dit slaatje is het lekkerst als de gebakken ricotta nog lauw is.

Het recept komt uit de speciale editie van Libelle lekker over gezond koken, met hier en daar enkele aanpassingen naar mijn smaak en voor de SmartPoints. Veel recepten in dat boekje zullen hier nog op tafel verschijnen.

Winterslaatje met gebakken ricotta

Ingrediënten voor 2 personen – 11 SmartPoints pp:

Voor de gebakken ricotta:

  • 200 g ricotta
  • 1 eetlepel parmezaan
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 kleine sjalot of een klein teentje knoflook
  • cayennepeper
  • peper & zout

Voor het slaatje:

  • 500 g broccoli
  • gemengde sla (ik heb krulsla en eikenblad genomen)
  • een handvol waterkers of een bakje tuinkers
  • 2 peren
  • halve citroen
  • 1 rode ui
  • 4 walnoten
  • eventueel wat balsamico-azijn

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Klop intussen het ei los en meng het met de ricotta. Voeg de parmezaan en de gesnipperde sjalot of de geperste knoflook en de peterselie toe. Meng de lepel bloem erdoor. Kruid met peper en zout en een klein mespuntje cayennepeper. Doe het ricottamengsel in 2 siliconen bakvormen (best muffin- of puddingformaat) of in metalen bakvormen bekleed met bakpapier. Zet ze een kwartier in de voorverwarmde oven.

Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Stoom of kook ze tot ze gaar zijn.

Hak de walnoten in grove stukken en rooster ze in een pan zonder vetstof.

Was de sla en de tuinkers. Schil de peren en snij ze in partjes, die je besprenkelt met het sap van de halve citroen (zo verkleuren ze niet). Snij de ui in ringen.

Meng de broccoli en peren onder de sla. Bestrooi met de uiringen, de geroosterde noten en de tuinkers. Serveer met de gebakken ricotta. Meng er eventueel nog wat balsamico-azijn onder (dat past goed bij de ricotta).

Smakelijk!

Bron: Libelle lekker – speciale editie december 2015: gezond koken

Advertenties

Een gedachte over “Gezond winterslaatje met gebakken ricotta

  1. Pingback: Aardappel-preikoekjes met avocadosalsa | Skinny & spicy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s