Drie feestelijke hoofdgerechten

Nu Kerstmis achter de rug is, kunnen we ons voorbereiden op de volgende feestdagen. Voor wie het nog ziet zitten om dan een licht verteerbare maaltijd op tafel te toveren, is er hier nog wat inspiratie voor vlees- en visfans en veggies.

  • Hertenkalffilet met witloofstoemp en frietjes van pastinaak en knolselder

Wild staat feestelijk en hoort bij deze tijd van het jaar. Als je voor de magere stukken kiest, vallen de calorieën best mee. De witloofstoemp is een recept van Frank Fol en is hier al jaren een succesnummer. De frietjes passen er goed bij en kosten je toch geen SmartPoints.

Hertenkalffilet met witloofstoemp

Ingrediënten voor 4 personen – 7 SmartPoints per persoon:

  • 500 g hertenkalffilet
  • 1 pastinaak
  • een halve knolselder (ongeveer 500 g)
  • 1 kl olijfolie
  • olijfoliespray
  • peper en zout

Voor de witloofstoemp:

  • 5 middelgrote stronken grondwitloof
  • 2 kleine of 1 grote ui
  • 500 g rauwe aardappelen
  • 4 dl groentebouillon
  • 2 kl olijfolie
  • peper van de molen & zout

Zo maak je het:

Verwarm je oven voor op 175° C. Schil de pastinaak en de knolselder en snij ze allebei in frieten van ongeveer 1 cm dik. Leg ze in een grote ovenschotel, kruid met peper en zout en bespuit ze met de olijfoliespray. Bak ze ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Na 15 minuten kan je de aangebakken hertenkalffilet ook in de oven zetten (zie onder).

Maak intussen de witloofstoemp. Schil de aardappelen, snij ze in stukken en spoel ze. Snipper de uien samen met een stronk witloof. Stoof ze aan in wat olijfolie tot ze lichtjes kleuren. Doe er dan de aardappelblokjes bij. Voeg ook de groentebouillon toe met peper en zout en laat ongeveer 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

Neem intussen een braadpan en schroei de hertenkalffilet aan alle kanten in 1 kl olijfolie. Zet het dan ongeveer 15 minuten in de oven (afhankelijk van de cuisson die je wilt), bij de groentenfrieten. Wanneer het gaar is, bedek je de filet enkele minuten met aluminiumfolie voor je ze aansnijdt.

Wanneer de aardappelen zacht zijn, giet je het vocht af en stamp je de puree fijn (maar niet te fijn). Snij de overige 4 witloofstronken in grove stukken, kruid ze met peper en zout en stoof ze ongeveer 10 minuten in 1 kl olijfolie tot ze karamelliseren. Roer de witloofstukken dan door de puree tot je een smeuïge stoemp krijgt. Als het te droog is, kan je wat stoofvocht van het witloof toevoegen. Proef en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.

 

  • Kabeljauwfilet met garnalensaus

Als je liever vis serveert aan je gasten, kan je kiezen voor dit eenvoudig recept voor gepocheerde vis met garnalensaus. Kost ook maar 4 Smartpoints zonder koolhydraten. Je kunt de kabeljauw gemakkelijk vervangen door een andere soort magere vis.

Gepocheerde kabeljauwfilet met garnalensaus

 

  • Vegetarische pannenkoekjes met groenten-kaasvulling

Dit vegetarisch recept was met snijbiet, maar die kan je gemakkelijk vervangen door spinazie of een andere gestoomde groente. Combineer het met een slaatje en je hebt een volwaardig hoofdgerecht voor 9 Smartpoints (voor 4 pannenkoekjes). Is er trouwens iets leuker dan pannenkoeken bakken?

Pannenkoekjes met snijbiet

Prettige feestdagen en smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s