Drie voorgerechten voor de feesttafel

In de feestenreeks gaan we verder naar het voorgerecht. Voor wie geen gourmet, fondue of raclette gepland heeft, zijn hier drie lichte voorgerechten. Eentje met zeevruchten, eentje met vlees en een vegetarische versie. Voor elk wat wils dus.

Knolseldersoep met sint-jacobsvruchten

Deze soep serveer je het best in een diep bord (niet zoals op de foto dus), zodat je twee sint-jacobsvruchten per persoon kan serveren. Op vlak van calorieën/propoints is dit een topper want de soep bevat geen Smartpoints en de sint-jacobsvruchten zijn ook bijna calorieënvrij (5 stuks voor 1 SmartPoint). De soep is nogal dik, maar je kan er meer groentenbouillon bij gieten als je het graag wat vloeibaarder hebt.

Knolseldersoep met sint-jacobsvruchten

Ingrediënten voor ongeveer 1,5 liter soep – 0 SmartPoints per portie:

  • 500 g knolselder
  • 1 grote ui
  • 1,5 appel
  • 1,5 liter groentebouillon (gemaakt met vetvrij bouillonblokje)
  • 2 kl olijfolie
  • 2 sint-jacobsvruchten per persoon
  • laurierblad
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm een koffielepel olijfolie in een kom en stoof er de fijngesnipperde ui en de in blokjes gesneden knolselder en appel glazig in. Hou een halve appel apart voor het dresseren. Doe er citroensap op zodat de appel niet bruin wordt.

Voeg de hete groentebouillon en het laurierblad toe bij de groenten. Laat 20-25 minuten koken tot de groenten gaar zijn. Haal het laurierblad eruit en mix de soep. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.

Dep de sint-jacobsvruchten goed droog. Kruid ze met peper en zout. Verwarm een pan tot ze heet is en schroei de sint-jacobsvruchten 2-3 minuten aan elke kant in de rest van de olijfolie. Laat ze niet te lang bakken of ze worden rubberachtig.

Serveer de soep met ongeveer 2 sint-jacobsvruchten per persoon en dresseer met geraspte appelsliertjes.

 

Ricottataart met ham 

Deze ricottataart maak je gemakkelijk de dag vooraf klaar. Als je een klein stukje (tiende) van de taart serveert met een slaatje van seizoensgroenten (bv. witloof met appel), kost het je 6 SmartPoints.

Ricottataart met ham en lente-ui

 

Verfijnde risotto met courgette

Ik blijf fan van deze risotto. Er is niet al te veel werk aan, maar het is een echte smaakbom door de kruiden (saffraan en dragon). Een halve portie als voorgerecht kost je 4 SmartPoints.

courgetterisotto

 

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s