Shakshuka

Ik weet niet of jullie het vandaag gemerkt hebben, maar het is World Egg Day. De dag waarop eieren in de picture staan als gezond alternatief voor vis of vlees. Ze zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vitaminen en bovendien zijn ze -zelfs in bioversie- spotgoedkoop. Vandaag is dus de ideale dag om Shakshuka klaar te maken. Shakshuka? Ja, een kruidig Noord-Afrikaans eenpansgerecht met eieren, paprika, tomaten en ajuin. Er bestaan verschillende varianten en met mijn favoriete ingrediënten heb ik een eigen versie gemaakt.

Let op: dit is slow food. Dus niet geschikt als je binnen een kwartiertje eten op tafel wil. Maar de smaken van groenten en kruiden komen volop tot uiting en je hebt bijna geen afwas. Dus waarop wacht je nog?

Shakshuka

Ingrediënten voor 1 persoon – 5 ProPoints of telvrij:

  • 1 paprika (geel of rood)
  • 2 middelgrote rijpe tomaten
  • 1 middelgrote ajuin of een halve grote
  • 2 kippeneieren van ongeveer 50 g per stuk
  • 1 koffielepel olijfolie
  • een laurierblad
  • 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 1/3 koffielepel komijn
  • klein mespuntje cayennepeper
  • verse peterselie om te garneren
  • peper en zout

Zo maak je het:

Snij de ajuin in ringen en de paprika in repen. Snij de tomaten in blokjes.

Verwarm de olijfolie in een pan en stoof de ajuinringen 5 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de paprikarepen, het paprikapoeder, de komijn en het laurierblad toe en laat 5-10 minuten bakken tot de paprika min of meer gaar is. Voeg dan de tomaten en de cayennepeper toe en laat nog  15 minuten pruttelen op een laag vuur. Voeg tussendoor wat water toe als het te droog wordt. Proef het groentemengsel en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Neem het laurierblad weg, maak twee holtes in het groentenmengsel en doe daar de eieren in. Dek de pan af met een deksel en laat 10-12 minuten op het laagste vuur staan, tot de eieren net gaar zijn. Kruid eventueel nog wat bij, bestrooi met peterselie en dien op, eventueel met wat brood.

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s