Homemade tomatenketchup zonder suiker

Gelukkig is het niet alleen courgettetijd, maar ook tomatentijd. En er zijn weinig groenten die zo veelzijdig en smaakvol zijn als tomaten. Maar soms heb je er gewoon te veel om direct te gebruiken. Dan is het leuk om je eigen tomatenketchup te maken, voor de tomaatloze maanden.

Ik had dit recept al eens eerder gemaakt, maar deze keer heb ik de suiker vervangen door stevia. En de maïzena door xantana of xanthaangom, een trucje dat ik geleerd heb van Lien Willaert. Ik heb er trouwens maar twee kleine mespuntjes van gebruikt, waardoor deze ketchup puntenloos is. Of je zou er al een halve kilo van moeten eten.

Het is helemaal niet moeilijk te maken, maar de smaak van zelfgemaakte ketchup is onvergetelijk lekker. Tijd om die keukenschort aan te doen!

Tomatenketchup

Ingrediënten voor 3 kleine potjes ketchup:

  • 1,5 kilo heel rijpe tomaten
  • 1 ui
  • eventueel 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • hoeveelheid stevia voor 100 g suiker (meestal ongeveer 1 g)
  • 1,5 dl rodewijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 blikje tomatenpuree
  • tabasco
  • zout
  • mespuntje xantana

Zo maak je het: 

Snij de tomaten in stukken. Breng ze aan de kook met de fijngesnipperde ui, knoflook, de laurier, het paprikapoeder, het steviapoeder, de rodewijnazijn, de mosterd en de tomatenpuree. Laat het een uur sudderen op een zacht vuurtje.

Doe de tomatensaus door een puntzeef. Kruid de vloeistof met zout en tabasco. Dik de vloeistof met xantana. Dat doe je met de staafmixer. Anders dikt de vloeistof niet. Er zijn twee opties: ofwel mix je de volledige hoeveelheid vloeistof met xantana, ofwel mix je een deel van de vloeistof ermee en voeg je de ingedikte vloeistof bij de rest, waardoor de hele vloeistof bindt. Het lijkt toverij, maar het werkt wel. Hier heb ik gekozen voor de ‘mix alles’-methode.

Neem een mespuntje xantana en voeg het bij de ketchup. Mix minstens een minuut lang met de staafmixer. Als de vloeistof nog niet vast genoeg is, voeg dan nog een mespuntje xantana toe en mix opnieuw een minuut. Als het nodig is, kan je dan eventueel nog wat toevoegen, maar overdrijf niet. Xantana bindt veel meer dan klassieke middelen als maïzena. Als de ketchup vast genoeg is, kan je beginnen smullen.

Je kunt de ketchup enkele maanden in de koelkast bewaren in afgesloten gesteriliseerde bokalen. Maar maak je geen zorgen, de kans is klein dat het zo lang blijft staan.

Bron: Libelle lekker

Advertenties

2 gedachtes over “Homemade tomatenketchup zonder suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s