Gazpacho, een Spaanse klassieker

Veel talenstudenten gaan op Erasmusuitwisseling naar het buitenland. Ik was geen uitzondering en heb een jaar in Madrid gestudeerd. Naast veel Spaanse theorievakken, heb ik daar ook de Spaanse keuken leren kennen.

Een van de Spaanse klassiekers die ik vaak klaarmaak bij zomers weer, is gazpacho. Het grappige eraan is dat iedereen er zijn eigen recept voor heeft. Op Spaanse kooksites kan je hilarisch vurige discussies lezen over de pepersoort die in gazpacho andaluz thuishoort. Een ding is wel zeker: tomatenpuree of bouillon zal geen Spanjaard ooit gebruiken. Als je rijpe tomaten gebruikt, zijn andere smaakmakers overbodig.

Ik heb het recept zo simpel mogelijk gehouden. Om calorieën te besparen, heb ik geen brood toegevoegd en de hoeveelheid olijfolie serieus verminderd (in sommige Spaanse recepten wordt 1/10 olijfolie gebruikt).

GazpachoIngrediënten voor ongeveer 1 liter gazpacho – 1 ProPoint voor 250 ml:

  • 750 g rijpe tomaten
  • 300 g komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie, van de beste kwaliteit die je in huis hebt
  • Peper & zout

Zo maak je het:

Pel de tomaten, verwijder de pitten en snij ze in stukjes. Schil de komkommer en snij het in stukjes. Schil ook de paprika en snij ze in stukjes. Doe alle groenten in een blender. Voeg ook het wittewijnazijn en de olijfolie toe. Mix alles in de blender en kruid met peper en zout.

Garneer eventueel met kleine stukjes tomaat of komkommer. Serveer koud tot ijskoud.

¡Buen provecho!

Advertentie

Een gedachte over “Gazpacho, een Spaanse klassieker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s