Kruidige ricottataart met ham

Er stond een potje ricotta in de frigo dat dringend moet worden gebruikt. En wat kan je, behalve pasta, met ricotta klaarmaken? Een hartige quiche. Ik vond inspiratie bij David Lebovitz, maar heb zijn recept wat lichter gemaakt. Je moet echt geen keukenprins of -prinses zijn om dit te kunnen klaarmaken. De oven doet het meeste werk. Deze taart is heel lekker met een slaatje. Als je het maakt met gekookte hesp, voeg je best 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder (pimentón) toe aan de vulling. Zo heb je toch een gerookte smaak. Laat de verse kruiden zeker niet weg, want ze zorgen voor de fijne smaak. Je kunt wel volop experimenteren met andere kruiden (peterselie, bieslook, oregano, munt, ..).Ricottataart met ham en lente-ui Ingrediënten voor 4 personen – 10 ProPoints/14 SmartPoints per persoon: 

  • 230 g kruimeldeeg (1 rol)
  • 250 g lente-uitjes, in stukjes (ongeveer anderhalf bosje)
  • 150 g gekookte of gerookte ham, in blokjes of reepjes
  • 250 g ricotta
  • 1 ei
  • 1 koffielepel olijfolie
  • enkele takjes verse tijm
  • enkele blaadjes citroenmelisse
  • 1/3 koffielepel gerookt paprikapoeder (als je gekookte ham gebruikt)
  • peper en zout

Zo maak je het: Verwarm je oven voor op 200°C. Verwarm de olijfolie in een pan en bak er de hespreepjes krokant in. Voeg dan de lente-uitjes toe en laat bakken tot ze zacht zijn. Voeg er zout, de verse tijmblaadjes en citroenmelisse aan toe en laat eventjes afkoelen. Klop het ei op in een kom en voeg er de ricotta aan toe. Meng alles goed en voeg er het ham-uimengsel aan toe. Kruid met peper en zout en eventueel met gerookt paprikapoeder. Leg het kruimeldeeg in een ronde bakvorm. Maak met een vork enkele gaatjes in het deeg en giet de vulling erin. Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Smakelijk! Inspiratie: David Lebovitz

Advertenties

Een gedachte over “Kruidige ricottataart met ham

  1. Pingback: Drie voorgerechten voor de feesttafel | Skinny & spicy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s