Lekker eten in de Algarve

Nadat jullie mij verrast hebben met het succes van de yoghurttaart met bosbessen, is het hier heel stil geweest op Skinny & spicy. Daar is een heel goede reden voor: ik was op vakantie in Zuid-Portugal. Niet om op een strand te gaan liggen, maar voor een actieve sightseeingtrip in de heuvels van de Algarve. Die actieve vakantie heeft ook op de weegschaal iets opgeleverd: 300 g minder na 2 frustrerende weken op een gewichtsplateau. Bewegen is dus de sleutel tot het succes want ik heb geen punten geteld en zelfs een pastel de nata geproefd.

Voor ik er weer in vlieg met nieuwe recepten, wil ik jullie nog enkele tips geven om gezond en lekker te eten in de Algarve:

Eet vis
In een kuststreek als de Algarve word je om de oren geslagen met verse vis. In bijna elk dorp ruik je wel ergens gegrilde sardientjes, het symbool van de streek. Maar ook tonijnfans zoals ik worden er verwend. Kies een gegrilde tonijnsteak of een tonijnfilet met ajuin, paprika en kruiden (bife de atum em cebolada).

Tonijnfilet met ajuin en paprika

Bife de atum em cebolada

Kies voor de prato do dia
Laat de toeristenrestaurants links liggen en ga eten waar de Portugezen zitten. Die vind je meestal in kleine restaurantjes in de zijstraten van de centrale pleinen. Daar krijg je altijd de keuze uit meerdere dagmenu’s (prato do dia), waarbij je voor een spotprijs (doorgaans 6 -7 euro) een hoofdgerecht en/of voorgerecht of dessert krijgt. Het dagmenu is bijna altijd de gezondste keuze en wordt direct geserveerd.

Hieronder zie je zo’n dagmenu met gepocheerde gedroogde en gezouten kabeljauw en kikkererwten. Een mooi voorbeeld ook van het gezonde mediterrane dieet: een half bord groenten (peulvruchten), een vierde koolhydraten en een vierde eiwitten (vis). Dit waren trouwens de lekkerste kikkererwten die ik in mijn leven al gegeten heb.

Bacalhau cozido com grão

Bacalhau cozido com grão

Eet fruit
Door het zachte klimaat in de Algarve is het fruit er veel vroeger rijp dan hier. Zongerijpte aardbeien zijn een echte aanrader. Verder moet je zeker ook eens enkele streeksinaasappels eten. Ze zijn smakelijker, sappiger en goedkoper dan wat je in de Belgische winkelrekken vindt.

Smakelijke souvenirs
In de Algarve vind je veel eetbare streekproducten die je als souvenir kunt meenemen. Veel zoete specialiteiten worden gemaakt met vijgen, amandelen en berghoning. Een van de lekkerste zoetigheden is marsepein. Doorgaans vind je voorverpakte marsepeinen vruchten, maar ik heb ze vers gekocht bij Despensa algarvia in Faro, waar je allerlei streekproducten vindt.

Citroen uit marsepein

Citroentje uit marsepein

Naast de zoete lekkernijen, vind je in de Algarve ook andere smaakmakers voor in de keuken. Ik heb een zakje flor de sal (ambachtelijk zeezout) en gedroogde oregano meegenomen. Je vindt er ook olijfolie, sardientjes in blik en piri-piri, een zeer pittig sausje van olijfolie en gedroogde chilipepers.

En last but not least: vergeet vooral niet te genieten op vakantie!

Advertenties

Een gedachte over “Lekker eten in de Algarve

  1. Pingback: Aspergesoep light | Skinny & spicy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s