Een van mijn favoriete ontbijten is havermoutpap. Havervlokken zijn cholesterolverlagend en bevatten veel vezels. Bovendien kom je met een haverontbijtje de voormiddag vlot door zonder knorrende maag. Niets dan voordelen dus.
Met havervlokken kan je veel meer richtingen uit dan de klassieke pap met melk. Probeer eens een van deze verrassende recepten en laat het je smaken!
Havermoutpap met frambozen
Ingrediënten voor 1 persoon – Telvrij of 6 Propoints:
- 40 g havervlokken
- 200 ml sojamelk
- een handvol diepvriesframbozen
Zo maak je het:
Doe de havervlokken, de sojamelk en de diepvriesframbozen in een kom. Zorg dat de kom groot genoeg is, want de havervlokken zetten uit. Zet de kom 3,5 minuten in de microgolfoven op 750 watt en voilà, je hebt een lekker en gezond ontbijt.
Je kunt de sojamelk eventueel vervangen door magere melk of amandelmelk. Als je het graag zoet hebt, kan je nog wat zoetstof toevoegen.
Gebakken havermout met banaan
Ingrediënten voor 1 persoon – Telvrij of 6 ProPoints:
- 50 g havervlokken
- 120 ml sojamelk of magere melk
- een banaan
- een snuifje kaneel
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 190 graden. Prak de banaan met een vork. Meng alle ingrediënten in een kom en giet het in een ovenbestendig schaaltje of kommetje. Bak het in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Zet de oven op grillstand en grill het nog eens 3-4 minuten voor een crunchy korstje.
Als je geen vroege vogel bent, kan je dit perfect vooraf klaarmaken en ’s ochtends koud eten of kort verwarmen in de microgolfoven.
Havermoutpannenkoekjes
Ingrediënten voor 1 persoon – 8 ProPoints:
- 1 ei
- 25 g zelfrijzende bloem
- 25 g havervlokken
- 75 ml magere melk
- halve appel, geraspt
- snuifje kaneel
- zoetstof (bv. mespuntje steviapoeder)
- 1 koffielepel zonnebloemolie
Zo maak je het:
Breek het ei en scheid het eiwit van de dooier. Klop de dooier los en voeg de bloem, de havervlokken, de melk, de appel, de kaneel en de zoetstof toe. Meng alles goed. Klop het eiwit stijf en spatel het door het deeg. Verwarm een tefalplan met de zonnebloemolie en bak kleine pannenkoekjes van het deeg. Lekker met warme (diepvries)bosbessen.